Још једна носталгична прича о Косјерићу

9 маја 2014 од Иван Стефановић

Дизајн - аутор насловнице Иван Стефановић

Дизајн – аутор насловнице Иван Стефановић

Сећате ли се пицерије код Злаја “ Плави сафир “? Било је то место где смо сви ишли. Ту је била добра музика, добро друштво и увек позитивно стање 🙂 Урбано место на једној страни града као што је био и Евергрин на другој. Данас та страна Косјерића  према рампи просто је ћутљива. Плавог сафира одавно нема као што више нема ни Евергрина.  Град нам је био препун људи али и веома специфичних људи који су красили ово место. Књижара где је сада Веритас била је препознатљива и једина али мени специфична по чика Рацану који је ту радио. Било је у тој књижари свега. Чак и двогледа па смо ми клинци маштали да их имамо. Аутоделови где су сада бутици, апотека и мењачница била је једна просторија у којој је продавана и спортска опрема. Ту си могао да купиш стартне пиштоље, лук и стрелу, Импине ножеве за лов.  Данас у Косјерићу немам појма дал’ имаш где да купиш пристојан кухуњски нож. А у Маркету било свега и свачега. Ту ми је купљена прва кожна фудбалска лопта. Данас је тај маркет само обична продавница нагомилана некаквим производима и ништа више. А да ли се сећате продавнице играчака? Е то је било за нас децу рајско место. Налазила се та продавница тамо где је била Алфина банка. Сиђеш низ степенице у подрум а тамо… Играчака милион и све су биле врхунског квалитета. Сада је ту чини ми се УРС странка.

Фотографија је преузета са Фејсбук групе '' Косјерић варош 1893 ''...

Фотографија је преузета са Фејсбук групе “ Косјерић варош 1893 “…

Шта данас имамо у Косјерићу? Кинеске бутике, па домаће бутике снадбевене из Кине и Панчева. Неки не крију да је та роба одатле а неки од тога праве бренд и звекну папрене цене ваљда да би то било као најме квалитетно 😉 Имамо продавнице, продавнице и продавнице са истом понудом. Кафана имамо вазда и четири апотеке.

Омладина је била стално на спортском полигону, играла се фудбалица, одбојка и баскет. Данас омладина седи у кладионицама и испред кафића. На жалост сада учествују у спорту само као навијачи и посматрачи а некада били су учесници.

У овом граду постојала су два голубарска друштва, било је око 70 голубара а данас обитава можда њих 5!  Данас родитељи деци купују компјутере у замену за гајење неких љубимаца.

На данашњем месту где је Олимпијски базен постојало је мало језерце...

На данашњем месту где је Олимпијски базен постојало је мало језерце…

Код такси станице испод жалосне врбе окупљало се друштво и свирало гитаре, данас ту седе таксисти и по неки весели иксан 🙂 Водили смо девојчице на спортски полигон и љубили се, данас ту негде ноћу чујеш урлање напаљених зевзека који лочу алкохол и лупају флаше.  Куд ћеш лепше него да ухватиш девојчицу за руку и шеташ са њом делећи своја осећања? Данас се они возају у аутомобилима, седе у кафићима, он обуко лепа кола она се три сата припрема за излазак не да њему буде лепа него да је примети друштво. Њему је лакше јесте да је скупље али битно је да има скуп ауто.

Проклето је ово вриме што би певао Нено Белан. Моје девојке носиле су у очима сјај заљубљености, данас девојчицама очи сијају од монитора телефона јер стално су им погледи усмерени на Фејсбук…

Фотографија је преузета са Фејсбук групе '' Косјерић варош 1893 ''...

Фотографија је преузета са Фејсбук групе “ Косјерић варош 1893 “…

На једној страни кафића дечаци на другој девојчице. То се некад није тако баш дешавало. Разлог излазака у кафић био је да одведеш девојку или је смуваш. Данас је све другачије на жалост.

Нема низ улицу од Маркета више ни чувене гвожђаре, шустера Рада. Па имали смо млечни ресторан са разноврсном храном, сада су ту кинези. Уђеш у млечни и мирише права храна. Печена пилад се окрећу румена и сочна. Крањске кобаје биле од меса а не као данас што праве кобасице од ђубрета и брашна. Па био је ту кафић покојног доктора Раша! Једини кафић у ком су се касније приказивали и филмови. По сазнању то је био први кафић у Косјерићу. Чувена Сеја ( Пера Ждера) ту радила и прала чаше! На том месту је сада кафић Сони.

Фотографија је преузета са Фејсбук групе '' Косјерић варош 1893 ''...

Фотографија је преузета са Фејсбук групе “ Косјерић варош 1893 “…

Шта је данас Косјерић?

Гомила несклада што би рекао Џони Штулић. Варош коју  су појели зли вуци.  Годинама су нас глодале страначке екипе које се врте из мандата у мандат.  Неспособњаковићи, лезилебовићи ушушкани у политичке постеље. Радили су све на томе да ућаре себи крупне и ситне профите. Уништавале су се државне фирме како би их после куповали за шаку динара. Оно што је народ градио барабе су на крају покуповале како би тај исти народ рбмачио за ситне паре. Оно што смо градили сопственим рукама, љубављу, идеалима данас није наше. И поред свега ми верујемо да ће нам неко други то саградити и поклонити. Зашто су ове слике из прошлости живље од садашњости? Зато што одсликавају време свести, живота, полета, стварања, слоге. Данас смо подељени на партије. Понижени и посрамљени до те мере да више и не знамо шта је то срамота…

9.5.2014.г. Иван Стефановић

Advertisements
%d bloggers like this: