ПатриЈоте и патриоте…

21 маја 2014 од Иван Стефановић

У овој несрећи која нас је задесила примећујем многе ствари које не би требало да се дешавају…

srbija

Као да смо запали у неку замку прошлости. Делимо се на ове и оне. Једни призивају Југославију други праве завере а трећи се чудом чуде. Но, чујем један баналан пример злонамерне пријаве да је један трговац поскупео воду а то није истина. Са друге стране делимо се на неке патриоте и домољубе ( ко што би рекли браћа хрвати ) који за сада умерено поручују обрачуне са онима који другачије мисле. Ове појаве немају сад никакве везе ни са Вучићем, ни са Вељом, Синишом, Чанком, ова појава испливава од нас самих.

Ја сам патриота и разјапљених уста упирем прстом на ове и оне да су домаћи издајници. Ја као велики патриЈота везе немам основна знања из историје своје отаџбине али сам гласан и то се подразумева да сам у праву. Овај партиЈотизам је продукт деведесетих година. Набуџен, шљаштав, параноичан, кајласт, надуван и сл. Везе он нема са патриотизмом. Док су се једни сасвим нормално латили  лопата и правили бедеме од водене немани, други су изигравали формације патриЈота.  Па ће они нану нанину овима што критикују лоше ствари! ПатриЈоте имају узенгије око очију и виде само набеђене – убеђене ствари. Они ће да праве листе оних који нису били са њима. Они себи дају за право да могу све јер су гласноговорници пренагомиланог патриЈотизма. Они се куну у Бога ( а не кају се ), они турају иконе ђе год да има места ( а пред њима псују, куну и сл. ), они су највећи срби хиперпродукције из фабрике деведесетих где су никли четници из партизанских филмова ( е мој чича Дражо опрости мучениче ). Они кад крену у радну акцију то мора да се види из авиона. Бучни су, разбацани и осећају се као једини прави у овој Србији. А док обичан нормалан грађанин Србије узме лопату, обуче се и оде да пуни џакове песком, врати се кући без икакве помпе. Е то су патриоте. Они се не чују, њима је сасвим нормално да бране своју земљу. Њима не треба ништа јер су свесни да живе у Србији и да је водена неман напала Србију. Шта ту има више да се прича?

Са друге стране кренуле су научнофантастичне приче. Харп, чиповања, баба Ванга итд, итд…

harpАмери упале неку машину и дрмају по целом свету. Можда су и успели да направе то сокоћало. Кажу да са тим Харпом утичу на временске прилике широм света. Ал’ увек им омане када крене кијамет на Америку. У нашем случају крив је Харп а у Америчком случају Бог их кажњава. А зашто нас Бог не кажњава него амери? Значи нас звекну амери са Харпом а Бог им звекне казну са Сендијем. Мислим да смо пролупали у сваком случају. Овде је дошло до извесне параноје разних мистерија. Сви се куну у те Харп антене а где су? Конкретно речено једно време сам трагао беспоштедно да видим куд су по Србији турене. Нико никад није показао конкретно доказ. Стално се каче слике из иностранства. Док се једна страна Харпује друга цитира баба Вангу да ће Дунавом и Савом тећи лешеви… Баш је паметно да цитирамо баба Вангу ( а ко зна дал’ је јадна жена то уопште и рекла ) у овакој ситуацији. Само нам фали пророк из Милошевићеве ере онај деда Милоје ( измислио га један новинар ). Констатујемо “ Треће око “, ватамо плећке и тражимо знакове небеса, преврћемо шоље, отварамо карте и baba vangaверујемо да смо прави хришћани. Док у веру убацујемо паганштину, врачарство никако да чујемо речи Христа: “ Покајте се “. Шта има ми да се кајемо кад смо Богом дан народ, па ваљда ми све знамо и можемо. Ми можемо да тумачимо Нови завет како нам се оће…

И док се трагедија одвија у Србији једни несебично помажу. Немају времена за завере и патриЈотизам. Немају они ни врмена да призивају СФРЈ. Они људи спашавају народ и своју отаџбину. Јесте нас невоља ујединила. Наједном није лоше бити ни србин, ни хрват, ни муслиман. То је дивно. Мени нису сметали никада ни једни. То питајте патриЈоте, они знају што није ваљало бити пријатељ са другима, ја о томе немам појма.  Да је среће да престанемо са величањем хиперпродуктивних патриЈота па да постанемо богобојажљив народ који развија савест и свест о добром и лошем па да сви живимо нормално.

Једино ме плаше ови викачи и букачи који себи дају за право да су прави. Знате, сасвим је здраво да има једна страна која критикује и она која верује у то што се критикује. Не мешајте здраву критику са овим параноичним. Немамо права ником да намећемо ништа. Знате ко потпада под утицај било чега што се сервира? Они који не раде на својој свести и савести, они који граде свој ум на приземним и лако доступним стварима.

Постали смо чангризав народ. И кад прође ова мука једино чега се ја лично плашим је рађање једноумља које ће се претворити у нову епоху несреће која нам увек дође јер смо сви једнодушно прихватали све оно што је супротно нашој традицији и постојању…

Иван Стефановић

Advertisements
%d bloggers like this: