Заборављени у беспућу ( преузет текст )

9 јуна 2014 од Иван Стефановић

 

Косјерић – У општини Косјерић неколико села је, због пређашњих поплава, још увек одсечено од света, будући да им је водена бујица однела путеве. Село Годечево броји шездесет два домаћинства, а мештанин засеока Благојевићи, Милија Лазаревић каже да су житељи овог места у тешкој ситуацији јер им ни један пут није проходан, а локална самоуправа ништа не предузима.

klizista poplave

„Ни пешице не можемо да пролазимо, стоку не терамо на испашу, пијацу, а немамо начин ни да дотерамо сточну храну“, прича он за Глас западне Србије. Према његовим речима, сви мештани су потписали сагласност да машине могу несметано радити, међутим, до данас ништа. „Долазили су стручњаци из ЦИП-а, решења нема ни у назнакама, а у локалној самоуправи кажу да нема средстава, једино се надамо да нам помогне војска“, огорчен је Милија.

Он истиче да малина почиње да стиже за бербу, а узгајивачи ни до својих парцела не могу да приђу, а путеви до хладњача су непроходни. Лазаревић напомиње да су мештани обавили разговор са председником опсстине који им је рекао да у том месту проблем представљају нерешени имовинско-правни односи, што, како наглашава он, није тачно. Само у овом селу регистровано је 15 одрона и 13 клизишта који су праралисали путеве, наглашава Лазаревић.

Његов комшија, Милош Лазаревић кажу да су мештани овог села заборављени од свих. „Будући да се наше село граничи са општином Бајина Башта, ми видимо како се тамо ради, терен се сређује, а код нас се ништа не покреће са мртве тачке“, наводи он и додаје да 3 хладњаче намењене за откуп воћа стоје празне.

Председник општине Косјерић, Милијан Стојанић каже да у том селу нико ни са ким не говори, да је квадратни метар њихове земље скупљи од оне на Теразијама, и да су у Годечеву нерешени правно имовински односи.

„Мештани су недавно долазили код мене, али ми имамо још пет села којима нисмо пришли, немамо могућности, горива, машина. Војска би требало у среду да оде у Годечево и почне да сређује терен“, казао је данас Стојанић Гласу западне Србије, додајући и да је терен специфичан, јер су огромне стрмине. Он је изразио очекивање да ће до краја седмице бити решен овај проблем.

Међутим , председник МЗ Годечево, Драган Томић изјавио је данас Гласу западне Србије да није тачно да постоје правно- имовински проблеми, јер су сви сељаци потписали да се санацији путева може несметано приступити.

Глас западне Србије

Линк:   http://glaszapadnesrbije.rs/462761/kosjeric-62-domacinstva-odsecena-od-sveta/

 

Advertisements
%d bloggers like this: