Прва поплава није нас опаметила…

4 авг 2014 од Иван Стефановић

Ноћас поново поплава задесила Сечу Реку. Према причама људи било је паклено и горе него пре два месеца. Оно што мене као човека брине је то да ништа нико не предузима око решавања овог великог проблема.

Путеви су били санирани, поправљене су неке штете и то је добро. Али ништа није рађено на решавању проблема званом поплава!

Где су кризне тачке на речном кориту? Зашто се и даље баца ђубре у поток и реку? Зашто су сви мислили да је кијамет био и неће више?

Нас стално затиче проблем. Екипе су биле и спашавале али није ни то више решење.

DSCF1835

Скрапеж јутрос у 06:35 часова. Фото Иван Стефановић

Неки кажу требају пројекти, средства и сл. Зависимо од државе и њених законских уређења. Али ипак сматрам да је људска слога најважнији фактор у решавању свих проблема.

Мештани села Сеча Река морају да се ухвате у коштац са речним коритом које очигледно не може више да прими веће количине воде. Дакле, мора се порадити на њему како би могло да поприми велике количине воде.

Одакле опет толико ђубре које плута рекама? Зар није било доста што нас је то ђубре уништавало током прошле поплаве? То ђубре се гомилало на мостовима, окукама и правило водостај који је скретао воду са свог тока. И ми и даље бацамо све у речна корита! Стварно смо непоправљив народ.

Требају паре! То је чињеница, али ипак сматрам да треба кренути у акцију одмах јер природна ћуд неће да чека решења пројеката и законских регулатива.

Како се некада народ сналазио? Није било пројеката ни силних одобрења државе. Копали су, чистили и користили оно што имају.

Једноставно треба почети са радовима на речним коритима. Машинерија нека продубљује или шта већ, нисам кометентан да солим икоме памет како се то ради али се нешто мора предузети.

Радна акција у Сечој Реци је неминовна. Ако се буде чекала држава од санирања проблема нема ништа. Држава је неспособна за овакве ситуације. Показало се стотинама пута у пракси.

Мај је давно прошао… Шта се до сада чекало? Џаба је поправљати штету ако се не поради на решавању узрока проблема. Заста сам мало збуњен целокупном ситуацијом. Не вреди чекати општинску власт, треба активирати сопствене снаге а они са власти ако нешто ураде то је одлично али не треба се у њих уздати јер никад нису били ефикасни.

Али на крају треба сви да се прво запитају одакле силно ђубре које плута низ реку? Ко је крив? Сигурно није ни власт, ни Ђура ни Пера из Београда или неког другог места већ они који живе у тој околини.

 

Ево и видео записа када су активисти СНС-а чистили у Сечој Реци. За то се имало пара, није требао пројакат ни закон. Радиле и машинерије…  А сада како су сели у фотеље закон мора да се поштује 😉

КЛИКНИ НА ОВО!

Advertisements
%d bloggers like this: