Бај, бај 88.9 МХз ФМ стерео…

3 дец 2014 од Иван Стефановић

Повела се прича око медија. Друштво седи и чаврља о свему и свачему па између осталог на дневни ред дођоше и медији. Констатовали смо да у Србији влада медијски мрак! Што је истина! У том мраку схватили смо да ће идуће године Радио Косјерић бити угашен. Упао је у приватизацију, нема своје просторије па купци нису заинтересовани јер неће моћи од њега да направе пословни простор.

Радници ове медијске куће иду на Биро и то је то…

Даље у причи схватамо колики ће то бити тек минус за ову општину. И јесте чињеница да грађани општине Косјерић неће имати информације из прве руке. Осетиће се тај недостатак. Грађани ће имати комерцијалну привилеговану и властима омиљени станицу са Брежђа на велику радост власника. Коначно и тај Радио Косјерић да отегне папке… Шалу на страну, али чињеница је да више ништа неће бити исто без Радио Косјерића. А зашто?

И ако је Радио Косјерић задње две године постао анемичан, сведен на инфо, немаштовит за микрофоном ( отаљава се најава, одјава, коментара и нема у програму) он је постао нужност у нашим ушима. Шта год да се деси на нашој територији општине, људи зову 781-356 телефон редакције.  Радио Косјерић био је на мети политичара вазда. Од власти ДСС-а па до данашњег  СНС-а. Нико од њих није био свестан да је то гласило општине и да се од такве куће не очекује зарада. У културу се улаже јер се она исплати на духовном и интекелтуалном нивоу. Култура не може бити комерцијална и новчано исплатива, онда то није култура већ геачка филозофија.

Кол’ко кошта кило културе да купим и турим у замрзивач, можда ми затреба?

radiolove

После толико перипетија, проблема и енергије која је уложена у Радио Косјерић, коначно му је дошао крај захваљујући џелату медија Александру Вучићу који је брже – боље потрчао да медије приватизује ( погаси ).

Чињеница је да ће бити празно без овог медија. Чак и поред монотоних, истих најава сваког јутра ( папагајски синдром ) недостајаће свима… А са друге стране  остаће нам неукусна лупетања, поздрави за свињокоље, небулозне приче које немају никаквог нивоа. Таква нам је судбина. Ваљда су коначно дошла времена да нам се нагомила некултура и изазове у нама гнушање. Можда ће то бити окидач да устанемо у одбрану културе…

Остаће нам у сећањима многе емисије које су живеле кроз Радио Косјерић. Емисија више нема одавно. Стваралаштво је убијено у појам а како и не би када свака власт која дође на трон прво напада свој медиј а велича приватни. И као по некој шеми, ко спадне са власти тај воли Радио Косјерић а приватни мрзи ( синдром бивших љубавника ).

Медијски мрак је већ загосподарио. Новинари су више сталци за микрофоне у којима власт изручи причу а они однесу диктафон па ко кофом проспу у програм. На то се свела читава медијска прича. Неугодна питања председнику општине не постоје. Нечега се боје ( а и римује се )…

88.9 МХз ФМ стерео остаће у сећањима. Али то вам је тако… Изгубиш неког драгог и мораш да се навикаваш без њега. Коначно ће некима бити лакше. Коначно ће политичари видети неисплативост гашења државних медија и схватиће како Муса дере јарца када им стигну рачуни приватних.

Но, ово је мали осврт због јучерашње приче, тек следи једна прича која ће пуно тога тек рећи и протрести политичаре локалце… До тада будите ми живи и здрави.

Иван Стефановић

onlajn_radio

Advertisements
%d bloggers like this: