Ћути, има и горе…

9 дец 2014 од Иван Стефановић

Прочитах како је новинарка Горица Нешовић направила један експеримент. Најме, одредила је суму новца од 25000 динара и покушала да преживи за месец дана. И она каже:

Са 25.000 динара може да се преживи, али не и да се живи! Људи који од толике суме плаћају рачуне, купују храну, лекове, одећу, обућу, постају асоцијална бића која погнутих рамена, пуна тескобе, ходају улицама, решевајући дилему да ли да купе себи ручак или унуку чоколаду од 80 динара.“ ( извор: Ало.рс)

Међутим, Горица и поред заиста занимљивог експеримента није узела у обзир нас који примамо толико плату али из два дела. Плус што су нас сустигла и смањења. Први део плате ти поједу одмах рачуни. Док дође други део ти си се већ задужио у некој продавници. И када схватиш да онај луфт без пара проведеш изолован од друштвеног живота не преостаје ти ништа него да живиш неким назови животом. А да не причам како је пензионерима који примају још мање пензије од Горичине суме…

siromasni-i-bogati

Чувам обућу ко светињу, да купим поново неке квалитетне нема шансе јер њихова цена је минимум 11 000 динара. Да купујем кинеско ђубре које ће се за месец дана поцепати не пада ми на памет. Јакне које сам некад купово, купово сам. Е сад кад је мени толико све ускраћено, ја се најежим на помисао како живе они људи са 25 000 динара а имају децу на школовању и сл. Тескобни панцир брига нам стеже груди сваки дан. Нигде одушка. Схватио сам то посматрајући људе на весељима. Дођу, даривају слављенике са једва скупљеним новцем и веселе се са том тескобом под већом количином алкохола али ни она више не опушта јер тескоба убија мерак.

Када чујем: “ Ћути има и горих случајева “ дође ми да тог који то каже опаучим шамарчином. Па докле више има и горе. Па нећу да се мирим са тим и тачка! До кад више има и горе, ћути? Па то већ причамо деценијама и нама све горе и горе. Прође нам живот у вечитом устезању, грчу и бризи.

И неминовно је да сад обратим пажњу на политичаре.

Ајде њих разумем, они су се навадили на гребање. Ко кад имаш у друштву неког лика који воли да се прави луд и увек пије на ваш рачун и временом то постане део свакодневнице једног друштва. Е такви су политичари. Али енигма и непознаница су ми ови који се ложе на странке и чланства. Ајде некад, некад је то било другачије али сад! Па то је ван сваке памети.

Дођу избори, они вас наложе причама. Посећују вас, зову и зивкају а ви се осетите наједном важни. Ма свега биће, од посла до посипања путева и привилегија “лако ћемо“ кад ми дођемо на власт. А онда после избора све крене наопако. Склапају се коалиције. Ту се они лепо договоре ко колико добија од колача. Па кад га распарчају онда следи ко колико добија од добијеног. Па рецимо, СНС у Косјерићу има толико и толико залогаја а мрвице добијају они који су најнижа лествица ( активисти ). Да вам преведем, они добију ( њих неколико ) привремене послове док власт не прсне. А главни добијају све… Исти случај је и са рецимо Новом Србијом. Узели део колача и поделили мученици онолико колико им припада. И сад, апсолутно је свеједно која је странка, чланови добију ону ствар да избију очи! И то је сурова истина!!!

Док главоње примају плате преко 80 000 динара ( некима и претаче преко 100 000 ) друга лествица прима 35 000 а ви другови чланови морате да живите и даље са сумама од 25 000, 16 000 или 8 000 динара месечно…

Ајде да се ти политичари труде да поврате привреду општине и државе, ма јок, они вас и нас Ј… ко дрекавце. Чак и поред неспособности и још горег живота, њима не пада на памет да морално поднесу оставке јер ништа нису урадили. Што би они због вас напустили тако дивне плате и нерад? Не будите наивни.

Па ви који сте другови чланови гледајте опет да се свађате по славама око Вучића, Веље, Вука, Бориса, Чеде и др.  Вадите очи једни другима не видећи од једног стабла читаву шуму проблема. Сваки од вас или нас је у истом проблему само што нико да реши проблем а он се зове тежак живот. Вазда вам замажу очи демагогијом у коју ви упорно верујете као последње будале…

Иван Стефановић

 

 

Advertisements
%d bloggers like this: