Не лечи се последица већ узрок…

31 мар 2015 од Иван Стефановић

Слушам други део Скупштине општине Косјерић. Тема је опстанак Техничке школе у Косјерићу. Веома шкакљива тема али искрено речено прелази у демагогију…

Сви околишу једну сурову истину а то је да је све мање људи у Косјерићу. Ко има амбиције ако нађе негде посао на страни овде да остане? Господо политичари и просветари, чињеница је да Косјерић стоји на мртвој тачки и да му нема спаса уколико остане оваква власт. Председник општине опет је стално на вези са министрима а нигде помака ни у чему. Но, њега не треба озбиљно схватати јер он нема реалности у својим причама.

Опет ћу рећи да је проклета истина да сви они који имају пара неће овде школовати своју децу у Техничкој школи а они мученици који немају пара они ће свакако морати овде да уче. У нашој Техничкој школи један професор држи три предмета и не само један. Дакле, како то може да буде квалитетно и концентрисано предавање? Да се не заваравамо причама, то никако није добро а мислим да није ни у складу са Законом. Но, о томе не бих да причам јер можда тако мора 😉

Сва та деца која овде упишу школу и заврше је немају где да се запосле. Данас је питање шта уписати када у Србији нигде нема посла а поготово нема у Косјерићу. Ради се кампања да деца остану овде али нико не прича због чега? Шта им се нуди наспрам једне Пожеге, Чачка, Краљева итд? Кампања која се ради је јако лоша и оставља само један утисак а то је останите овде иначе професори изгубише посао. Техничка школа мора да промени стратегију маркетинга и акције спашавања. Нико није мали да не види и не схвата шта је главна поента. Ако ми кажете да је ово погубно по општину само ћу вам се насмејати. Техничка школа не може спасити Косјерић останком ђака. Прво треба схватити једну чињеницу како се овде живи. Морамо бити реални да ако овде људи немају посла, друштвеног живота, културних дешавања и сл. Шта може једна мучена школа која је самим изгледом приказује сиромаштво једне вароши?

Прво треба променити неспособну власт! Они су показали да ништа не умеју и то се види. Њихова недела су нас довели да бежимо одавде. Себична и краткорочна решења спроводе а нико не гледа у неки будући период. Овде мора да се оживи привреда, културни живот, креативност. Уколико не оживимо Косјерић способним људима онда неће само доћи до гашења Техничке школе, угасиће се полако све… Зашто упорно бежите од ове истине? Ви само лечите последице, нико не лечи узрок! Као да сте пали са марса.

грана-карикатура-446x446

Просветни радници су интелектуалци, људи који треба да уче поколења мудрошћу, свешћу, знањем и праксом. Ви сте ти који треба да утичете на промене а не да се понашате непримерено вашем позиву. Ваше ћутање је заправо издаја културе и свести. Ко ће да брани културне вредности, знање и морал ако ви ћутите? Не само ви него сви интелектуални људи морају стати у одбрану од неукуса, незнања, летаргије, аморала и свега што се сукоби од онога што би требало подучавати будуће нараштаје!

Душа ме боли колико су се људи попут вас преплашили. Отимају вам смисао постојања а ви ћутите. Обесмишљавају вам сав рад а ви ћутите. Нико вам више не даје значај вашем труду и раду а ви просто слежете раменима. Многи од вас су се уплели у политику и њом долазе до ситних остварења. Част изузетцима али они који би да дигну глас бивају од вас стуцани и ућуткани.

Уздате се у људе који нису достојни ваше титуле. Упирете поглед у оне који немају ни основно знање. Све ово што сам написао је моје разочарење и верујем узалудни покушај – апел да се пробудите.

Ако се све ово настави, џаба се трудите, сурова стварност долази корачницом у наше институције, куће и породице. Ако хоћете да спасите школе онда се то не ради политичким пиунима које вам постављају као вође. Ако сте сложни и јединствени онда постајете утицајна снага ове вароши. Ако сте се поделили на странке онда више нема шта да се прича…

Ништа немам лично против просветара наше општине, само неко мора рећи и оно што већина зна а неће рећи из истог разлога што ви ћутите а он се зове страх…

Advertisements
%d bloggers like this: