Судбина Радио Косјерића

30 јуна 2015 од Иван Стефановић

У огласу објављеном у данашњем дневном листу Политика објављен је и позив за приватизацију Новинске агенције Тањуг.

На продају су понуђени медији: Радио Пожаревац, Радио-телевизија Крушевац, Радио Рашка, Ивањички радио, Радио Суботица, Радио и телевизија Бачка Паланка, Јавно предузеће за информисање Ссумадија из Аранђеловца, Радио-телевизија Ссабац, Радио-телевизија Крагујевац, РТВ Пруга из Лајковца, Нишка телевизија, Реч радника из Алексинца, Радио Медвеђа, Радио-телевизија Панчево, Јавно радиодифузно и ТВ предузеће Петровац на Млави, Информативни центар Бачки Петровац, Информативни прес центар општине Владичин Хан, Телевизију Блаце, Радио Ваљево, Радио Сечањ, Јавно информативно предузеће Нови пут из Јагодине, БЦ инфо из Беле Цркве, Радио Бачка, Радио-телевизију Брус, Радио и телевизију Трстеник, градски информативни центар Аполо из Новог Сада, Радио-телевизију Индија, Јавно предузеће за информисање Нови Пазар, новосадски Дневник, Телевизију Пожега и Радио-телевизија Цариброд-Димитровград, Радио Пожега, ТВ Љиг, Центар за информисање Кнежевац, Радио Шид, Радио-телевизија Стара Пазова и Радио Пирот.

Као што видите медијска кућа Општине Косјерић, Радио Косјерић није на списку.  Данас је требала да се одржи ванредна седница Скупштине општине Косјерић због дописа Агенције за приватизацију у коме се тражи усвајање Одлуке о методу и моделу приватизације Радио Косјерића.  Председник Скупштине, господин Драган Тулиморовић нам је рекао следеће: “ Нама је стигао допис Агенције 29/09-2506 који је послан 25.06.2015. године. Ја сам тај допис добио јуче, у понедељак 29.06.2015.године. Уз тај акт добили смо и попис и процену имовине субјеката приватизације на дан 31.12.2014.године. Јуче су нас контактирали из Агенције са питањем да ли смо заказали ванредну седницу Скупштине на којој би смо усвојили Одлуку о методу и моделу приватизације овог предузећа. Напомињем да је СО Косјерић, још у марту ове године донела тражену одлуку и да смо је благовремено доставили Агенцији.
Седнице Скупштине општине се заказују по правилима регулисаним Пословником а то је најмање седам дана пре одржавања. Постоји и могућност седнице сазване по хитном поступку али и она се заказује најмање 24 часа пре одржавања. Чак и да смо јуче заказали седницу за данас и то би било касно јер је  јуче, 29.јуна објављен  списак предузећа која иду у процес приватизације.

У општој конфузији најгоре је то што се за ова два дана нико не јавља у Агенцији за приватизацију, само за ова два дана ми запослени смо звали цео дан Агенцију али узалуд, на телефон се нико није јављао. То потврђује и господин Раша Стојановић, директор РТВ Петровц на Млави, у изјави за Цензоловку објашњава да процену вредности није било могуће обавити у тако кратком року од осам дана:

„Од момента када смо добили допис, нико се у Агенцији за приватизацију не јавља, а до тада смо се чули сваки дан. Није у реду да кажу да медији намерно неће да пошаљу документацију и да две и по године опструирају приватизацију, јер смо ми урадили све што је била наша обавеза. Било би тужно да се не уважи ова документација, јер је процена коштала 2.000 евра.“

Сада је све неизвесно за судбину радника Радио Косјерића. Закони се не слажу, тумачења на све стране и схваташ да државни органи појма немају шта раде и шта се ради. Из свега овог можемо само закључити да се државни медији гасе суровим безобразлуком…

Али оно што је очигледно и евидентно је понашање општинске власти од самог почетка процеса приватизације Радио Косјерића. Тотална незаинтересованост за судбине шест запослених у Радио Косјерићу. Негативна кампања против свог медија чула се безброј пута из коалиционог табора СНС-ДСС-НС.

Чињеница је да власт није изразила интерес за спасавање Радио Косјерића, могли су да задрже 49% или мање ( не битно ) власништво акција ове куће али они се правдају да нису ни знали за ту могућност. То говори да их није ни интересовало.

Искрен ћу бити, једини човек из власти који се удостојио да нас посети и да уђе у проблем је председник Скупштине господин Драган Тулимировић и хвала му на томе.

Оно што мене као човека боли и даје горчину и не само мени него свим мојим колегама је безосећајност појединих људи које баш брига што ће неко да остане без посла и заврши на улици. Најсвежији пример је организација Синдиката општинске Управе Косјерић. Закон је тражио њихову сагласност, један мали бедни текст и ударац печата, али они су нас одбили из само њима познатих разлога. У сусрет су нам изашли челни људи синдиката округа али наши грађани, тзв “ пријатељи “ су нас глатко одбили уз смешна образложења и некакав њихов инат. Ево и оригиналног текста да видите:

SindikatГосподо из Синдиката, продавци зимнице на рате и огрева, имате ли ви уопште образа? Свесни сте да због вас можемо да останемо без отпремнина које нису велике али значе свима нама који остајемо без хлеба. Ја сам вам опростио али нисам заборавио. Упамтите, долази време када ће преко 30 људи из општинске Управе морати да остане без посла, надам се да ће ваши чланови на време побећи од вас и основати други Синдикат који ће се бринути о запосленима…

Чињеница је да су дани одбројани Радио Косјерићу, чињеница је да ова општина иде путем затварања бројних установа. Оно што се наговештава је и гашење Туристичких организација широм Србије. Оно што се надвило над овом општином је и прича да ће се угасити Управа прихода. Идемо опасном путањом да изгубимо статус општине. Власт је немоћна, то се види из авиона. Опет, та власт је власт и она је смењљива али најопаснија је равнодушност у народу. Све нам се гаси а ми ћутимо ( част изузетцима). Зашто ћутке посматрамо сопствену пропаст? Чега се ми то плашимо? Шта се десило са оним људима који су вазда бранили достојанство? Заиста не схватам више овај народ…

Сви ви који сте на власти а негодујете сва ова дешавања са медијима или другим проблемима, изађите из странки, дајте до знања да се не слажете. Овако седите на функцијама и као жалите а заправо легализујете сву ову накарадну политику која убија народ Србије из дана у дан све више.

Даље…

Данима сам слушао од председника општине до његових саветника како не подржавају Радио Косјерић. Због тога је све ово сада дошло до изражаја јер ми као радници нисмо имали никакву подршку ове општине ( част изузетцима). Као радник просто немаш коме да се обратиш за савет, помоћ. Овде се не зна ко шта ради, ко чему служи и за шта прима плату. То је чињеница и проклета истина. Општинска правна служба ме подсећа на овај виц:

“ Индијанци иду код врача да питају каква ће бити зима и овај каже:
„Биће -30, земља ће да се леди..“
Индијанци наравно насеку пола шуме… Дође зима буде неких -10, снег ту и тамо, све у свему ништа озбиљно…
Идуће године опет они код врача кад врач испали:
„Биће -40, земља се леди, камење пуца, ништа неће опстати“
Индијанци оду насеку и овај пут пола шуме. Дође зима, буде неких -5, чак је била температура и у плусу, снега нема, све у свему блага зима.
Долазе идуће године и опет питају каква зима, врач крене да виче
„-50 земља пуца, камење леди, дрвеће пуца, ништа неће опстати“
Ови се уплаше, оду и насеку целу шуму.  Дође зима, буде 5-10 степени сунчано. Идуће године оду они код врача и кажу му:
„Слушај ако нас и овај пут зезнеш има да те прикуцамо на тотем“
Врач се уплаши и каже:
„Идем у вигвам да се консултујем са Манитуом и духовима па ћу да вам јавим“
Оде он у шатор и кад нико не гледа збрише до града у метеоролошку станицу и крене да запомаже
„Јао помагајте каква ће да буде зима“
Ови одговарају као из топа:
„Има да буде -100, све ће помрети, мало људи ће преживети, најјаћа зима до сада, почетак новог леденог доба“
Овај их гледа и пита:
„Одакле вам бре то“
„Па ено индијанци већ 3 године секу шуму.“ “

Виц је све објаснио како ради наша правна служба у општини, мада искрен да будем тако раде и саветници председника и цела власт у Косјерићу…

Председник Скупштине, господин Драган Тулимировић послао је допис Агенцији за приватизацију како би апеловао на указане пропусте и обратио им се следећим писмом:

Поштовани господине Шубара,
Обраћам Вам се у вези проблема везаних за приватизацију ЈП „ Информативни центар Косјерић“. Наиме, нама је стигао допис Агенције 29/09-2506 који је послан 25.06.2015. године. Ја сам тај допис добио јуче, у понедељак 29.06.2015.године. Уз тај акт добили смо и попис и процену имовине субјеката приватизације на дан 31.12.2014.године. Јуче су нас контактирали из Агенције са питањем да ли смо заказали ванредну седницу Скупштине на којој би смо усвојили Одлуку о методу и моделу приватизације овог предузећа. Напомињем да је СО Косјерић, још у марту ове године донела тражену одлуку и да смо је благовремено доставили Агенцији.
Седнице Скупштине општине се заказују по правилима регулисаним Пословником а то је најмање седам дана пре одржавања. Постоји и могућност седнице сазване по хитном поступку али и она се заказује најмање 24 часа пре одржавања. Чак и да смо јуче заказали седницу за данас и то би било касно јер сте јуче, 29.јуна објавили списак предузећа која иду у процес приватизације.
Због свега наведеног, обавешатавам Вас да ће наша скупштина благовремено донети Одлуку о моделу и методу приватизације овог субјекта. Кажем благовремено, јер Чланом 20. став 4. имамо рок од 15 дана да се изјаснимо о попису и процени коју сте нам доставили. Тражимо од Агенције да поштује Закон о приватизацији и да након тога огласи продају ЈП „ Информативни центар Косјерић“ . Такође тражимо од Агенције да инсистира код Министарства информисања и надлежних државних органа да не предузимају никакве мере према радио Косјерићу у смислу одузимања фреквенције и брисања из Регистра медија. До тада ће наш радио нормално наставити са радом.
Молимо Вас да нас обавестите шта је Агенција предузела по овом питању. У очекивању вашег одговора срдачно Вас поздрављам.

С поштовањем,
ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ
Драган Тулимировић“

До тада остаје да се надамо а нада умире последња…

Припремио за Мислионик Иван Стефановић

172474_100695206679940_6522629_o

Advertisements
%d bloggers like this: