Зашто се воли Александар Вучић?

Александар Вучић је вољен у народу. Хистерично га бране, иду за њим и возају се аутобусима клицајући по митинзима, шетајући улицама у циљу застрашивања опозиционих људи. Идол Вучић није ништа ново у Србији. Наш народ је склон манипулацији медија, слепо верује телевизији. Био је вољен и Јосип Броз Тито и Слободан Милошевић и Борис Тадић. Наше трежњење увек нас је коштало егзистенције и напретка…

vucic

Сада је медијска манипулација на врхунцу моћи. Сви ови који сада кличу Вучићу су добро познати још од 1999.г. Да би вам било јасније позабавићу се једним срамним догађајем једне нације која се тада показала као затуцана…

11. августа 1999. године одиграло се тотално помрачење Сунца, видљиво на потезу од северног Атлантика до Бенгалског залива. Зона тоталитета, односно област у којој је на кратко Сунце помрачено потпуно, могу се видети звезде, као и други прелепи феномени попут дијамантског прстена, простирала се у 13 земаља, укључујући и крајњи север Србије. Ово је било најмасовније посматрано помрачење у дотадашњој историји, и најбоље видљиво у Европи, упркос прилично неповољним временским условима за посматрања ове врсте.
 
Ако се питате какве везе има природни феномен са Вучићем ево да вам просто то објасним онако по нашки…
Сав нормалан свет је био тог дана напољу да гледа феномен. Али у Србији нигде никог на улици, као зона сумрака…  Добро се сећам, народ прекрива церадама свињце, кокошињце, навлачи завесе оне зелене по прозорима и седи у кућама. Изашао сам да фотографишем овај природни феномен, учио сам још у шестом разреду да је то сасвим безазлен феномен. Сећам се поједине комшије ми вичу: “ Дјете бижи у кућу ослепећеш“… Тада смо показали колико смо затуцан народ. А сад ево и конкретних података о овој срамоти:
Тадашња Министарка здравља Лепосава Милићевић, једна од заборављених легенди и штићеница једног од најистакнутијих српских вампира, др Милована Бојића, свемоћног потпредседника владе из ЈУЛ-а, издала је званично саопштење Министарства здравља које је требало све нас да научи како да се понашамо при помрачењу Сунца. Сваком рационалном то је и тада морало звучати и више него смешно, али… Јасно је било поручено да се остане у кућама, да се спусте све ролетне, да се не гледа напоље, јер људи могу да осете узнемирење, притисак или лупање срца, о опасности да се ослепи, полуди или још горе да не говоримо. У овоме су учествовали буквално сви нивои власти и медија.
Шта је било последица тога сви се сећамо. Насупрот не само свакој нормалности и логици, већ и читавом низу закона и прописа, те среде (радни дан) ништа живо није радило, од државних установа, банака, пошта, судова, па до супермаркета. Храбрији су радили бауљајући у мраку, понеки би гледали и телевизију, мада је и за то била потребна прилична храброст, с обзиром да је огроман број наших суграђана био убеђен да је и посматрање помрачења на телевизији смртна опасност (то је било једно од најчешћих питања на прилично усијаним телефонима астрономских друштава). ЈАТ је тог дана отказао све летове у периоду од 8:30 до 14х, сад да ли због страха пилота или потенцијалних путника, није саопштено. У Новом Саду су неки ентузијасти ставили телескоп посред коловоза Булевара Михајла Пупина, иначе једне од најпрометнијих градских саобраћајница – и ништа се није десило, јер саобраћаја једноставно није било. У Београду је на линијама 19, 21, 29, 22 функционисао један једини тролејбус који је стајао без обзира на станице, и чији се возач хвалисао свим путницима да је једино он довољно храбар да ради! Доћи до Калемегдана, где су се на платоу код Народне опсерваторије окупили храбрији, махом млађи суграђани да посматрају оно делимично помрачење видљиво из Београда, била је права авантура, мада је за бицикл било готово идеално. Чак и на југу, где је делимично помрачење било веома мало, рецимо у Нишу, улице су биле празне, кафићи затворени. Све потпуно супротно од реакција читавог остатка Европе, процене кажу да је само у Будимпешти помрачење на улицама посматрало преко милион људи, а бизнис изнајмљивања столица за седење на трговима је неким предузетним комшијама донео тог дана значајну зараду.
Дакле, наш народ је јако манипулативан и поред школовања а многи су тада имали основно образовање још из времена уређеног школства у Југославији. И поред уџбеника, науке и здраве логике, народ у Србији је масовно послушао нешто што нема везе са здравим разумом. Овај феномен који се задесио у народу и данас је предмет проучавања разних научних институција у свету али и подсмеху. Тада ме је било срамота туђе срамоте.
Е тај исти народ сада са истом љубављу верује Александру Вучићу, да онај народ што се крио од помрачења Сунца, што је затваро краве по шталама и овце, што је прекивао кокошињце и свињце. И шта ми више има да причамо? Зато се сада масовно уништава култура, просвета. Никако не сме да се појави критична маса интелектуалаца, образованих људи као и креативаца. Са таквим манипулација не функционише јер они користе своје знање стечено по школама…
( У тексту коришћене су информације са блога Б92)
Advertisements