Случај 22 седнице Скупштине…

Поштовани читаоци, овај текст биће нешто дужи од уобичајених, бавиће се радом Скупштине и власти у Косјерићу. Уз помоћ Алексе Павловића који ми је доставио доста података које је истраживао покушаћу да вам предочим пуно чињеница које говоре ко су људи који владају општином Косјерић…

8

Три године како влада коалиција Српска напредна странка, Нова Србија и Демократска странка Србије. И врапци на грани знају колико су дали лажних обећања за време изборне кампање. Чињенице говоре колико је општина Косјерић стагнирала у свему и колико назадује како је под њиховом управом. Од свих лоших потеза и бројних гафова желим да се позабавим темом избора Заменика председника општине и седницом Скупштине која је показала да они раде како хоће не хајући за законе и правила. Па кренимо редом:

15.12.2015.г. Заказују седницу Скупштине на којој се не појављују одборници владајуће коалиције. Наједном се проноси прича да ДСС жели да обори власт. Том причом скреће се пажња са главне која је била посвећена трговини ДСС-а са коалиционим партнерима. Тог дана седница је отказана без икаквог обавештења одборницима опозиције. До душе, власт се и понаша као да одборници опозиције и не постоје. Након ноћних преговора и уцена ДСС-а и утврђивања функција где се условљавало да одборник ДСС-а Ђуро Ликић постане Заменик председника општине и једно радно место у Топлани за једну госпођу која је у сродству са извесним чланом О.О.ДСС Косјерић. ( Госпођу нећу именовати јер она заправо ништа ту и није крива што постоје људи који су такви као што су у ДСС-у).

Седница Скупштине поново се заказује 17.12.2015.г. То је био уједно и последњи дан да се избегну привремене мере у општини…

Тог дана спроводи се тајно гласање одборника за именовање заменика председника општине Ђура Ликића у складу са Законом. Од 15 одборника њих 13 гласа за избор Ђура Ликића, а требала је већина од укупног броја одборника, тј.14. Ђуро Ликић није изабран за заменика председника општине. У том моменту хвата их паника, почиње свађа у коалицији, траже ко није гласао. После жучне расправе доносе одлуку да закажу седницу одмах сутрадан по хитном поступку. Иначе код њих је веома популарно да праве хитне седнице… Сутрадан 18.12.2015.г.  одборници морају да јавно гласају што је кршење закона и пословника. Наравно Ђуро Ликић постаје заменик председника општине…

Оно што даље постаје интересантно је следеће:

Дана 2.2.2016. године на званичној јутјуб (youtube) страници општине Косјерић, објављен је аудио записник са 22. седнице Скупштине општине Косјерић, која је успешно одржана дана 17.12.2015. године, а покушато је организовање исте дана 12.10.2015. године и 15.12.2015. године, а иста напред наведених датума није одржана због недостатка кворума.

Увидом у базу података која се налази на сајту општине Косјерић, утврђено је да постоји штампани извод из записника са 22 седнице Скупштине општине Косјерић, која је отворена дана 12.10.2015. године, па због недостатка кворума прекинута, и са наставка исте који је одржан дана 15.1.2016. године, и који је такође због недостатка кворума отказан, али да не постоји аудио записник који потврђује веродостојност информација изнетих у истом изводу.

У усменом разговору  од стране руководиоца Одељења за општу управу и друштвене делатности Радомирке Дуњић, која је и овлашћено лице за вођење записника са седница Скупштине општине Косјерић, обавештен да је записник са 22. седнице Скупштине општине Косјерић у делу који је због недостатка кворума прекинут, вођен ручно, што је у супротности са чланом 112. Пословника Скупштине општине Косјерић, којим је предвиђено да се седнице Скупштине општине записују на аудио снимцима, са којих се израђују записници, који се чувају у документационој основи седнице.

Увидом у аудио материјал, утврђено је да не постоји аудио записник са 22. седнице Скупштине општине Косјерић од дана 12.10.2015. године и 15.12.2015. године, када иста није одржана због недостатка кворума, а која потврђује валидност извода из записника број 06 – 24 / 15 у делу са седнице од дана 12.10.2015. године и 15.12.2015. године, када иста није одржана због недостатка кворума.

Недостатком таквог записника, није могуће утврдити да ли је председник Скупштине општине Косјерић дана 12.10.2015. године отворио седницу (јер смо од појединих одборника обавештени да није), чиме би испоштовао процедуру предвиђену чланом 85. и 101. Пословника Скупштине општине Косјерић, којима је предвиђен начин на који се због недостатка кворума седница одлаже и прекида.

Из усменог телефонског разговора са начелником Општинске управе Душком Ђорђевићем, који је задужен за ажурирање сајта општине Косјерић, добијена је информација, да њему, који обрађује материјале, није познато да постоји аудио записник са седнице која није одржана због недостатка кворума, те ће исте објавити, ако постоје.

Чланом 112. став 1. Пословника Скупштине општине Косјерић, предвиђено је да се Седнице Скупштине записују на аудио снимцима, са којих се израђују записници који се чувају у документационој основи седнице.

Ставом 2 истог члана пословника се наводи да се прави извод из записника (примедба аутора: основ за прављење извода је аудио записник. Лично тумачење члана 112. Пословника Скупштине) који се доставља одборницима.

Из анализе доступне информације, долази се до закључка да су овлашћена лица Скупштине општине Косјерић (председник Скупштине општине и секретар Скупштине општине Косјерић) довели у сумњу да су прикривене кључне информације око легитимитета седнице.

У свој тој гунгули долази још једна седница по хитном поступку а то је оставка на место председника општине Милијана Стојанића. Преко ноћи ( а баш им се осладило ноћно састанчење) доносе одлуку да Милијан Стојанић повуче оставку као да је није ни подносио… По информацијама које долазе из СНС-а у Косјерићу, те вечери интервенисао је бивши министар одбране Гашић и наредио Милијану Стојанићу да повуче оставку. Координатори СНС-а из Крагујевца који су подржали одлуку Милијанове оставке доживели су крах јер како причају Гашић је рекао да су они Николићева струја и да су сада прошлост…

gaso

Да циркус ове власти још траје, на помолу је и партијско запошљавање једне госпође у ЈП “ Топлана “ Косјерић. Обећање још од 17.12.2015.г.

2n4ooy

Док се они играју власти, чашћавају једне друге функцијама и проводе време у бифеу, ми мали људи грађани ове општине из дана у дан једва састављамо крај са крајем. Има ли краја овом безумљу???

Приредили:

Иван Стефановић и Алекса Павловић

Захваљујем бројним сарадницима што су изашли у сусрет у спремању овог текста…

Advertisements