Ћути, пусти… Нека бука надјача музику…

Ћути! Пусти нека музику надјача бука. Не брани Шопена јер ће те саџгати Шабан. Ћути! Не ремети неред. Умукни већ једном.

Пиши о блату из свињца, представи га као лековито. Смрад објасни као неопходан мирис зарад користи. Малим словима пиши имена великих људи. Великим словима пиши имена малих. Призоре из живота прикажи у прелепим бојама и ако су сиве. Одзуми палету боја, нека само буде једна и нека кист црта једноличне приче на платну. Треба да се забораве остале боје како би једна постала важна и једина.

Ђути! Повуци ручну за твоје добро рече један мудрац из сиве зоне. Ћути за твоје добро. Јер кад ти заћутиш ми ћемо да причамо. Склоните књиге са пуно речи које неразумемо. Склоните оне који су читали књиге јер су нама неразумни. Склоните начитане јер ми сада читамо буквицу. О како је леп живот наш. Читамо буквицу са три речи од којих правимо реченицу онима који су пуни речи и књига.

Умукни сероњо!!! Пусти нас да те газимо. Пусти нас да једемо из твог тањира. Умукни незахвалниче. Одузели смо ти све, остао ти је још живот. Немој да се играш са нама јер ми смо већина.

Ћути! Склони вредности и манире. Склони погледе у боље сутра. Не гаји оптимизам, не надај се ничему и не размишљај широко. Занеми јадниче, бедниче ти мали човече. Дрзнуо си се да збориш о правиди у сред неправде. Иди тамо где правде има па причај о њој, нама не ремети спокојство ушушканих фотеља. Нама је лепо!

Ћути несрећо једна! Острашћени човече. Срам те било што си огорчен. Срам те било година. Буниш се што смо ти узели хлеб из уста и што тај хлеб делимо другима. Ћути бедниче. Не заслужујеш ништа. Немаш права да се бориш за права. Обесправљен си са разлогом. Занемећеш са разлогом. Измислићемо закон који ће тебе обесмислити и прогнати у катакомбе. Букагије ћемо ти турити као накит. Јер ми смо већина и може нам се.

Ћути и умукни ти мали путниче…

Advertisements