Чаробни свет Ане и Сање…

22 маја 2016 од Иван Стефановић

Јуче сам присуствовао једном лепом и надахнутом догађају којег нам је приредила екипа из Косјерића у оквиру “ Ноћ музеја “. Звезде догађаја биле су младе уметнице Ана Јосиповић и Сања Ивков. Дисторзија сенке имала је Ехо, некако су се ти наслови књига сјајно уклопили у амбијент. Уз звук акустичне гитаре Јане и и сјајног вокала Марка могли смо чути заборављене хитове евергрина. Подршка младих је била на нивоу али не смемо подценити ни старије који су присуствовали.

DSCF6447

Оно што је мени било фасцинантно је да ове две младе уметнице сјајно баратају речма, оштрим оком бележе занимљиве фотографије и вештим рукама цртају визије. Ана уз своју Дисторзију сенке спаја неколико необичних светова које најбоље препознају они којима књига није обавеза већ неопоходна храна у овом данашњем свету сивила. И док Дисторзија сенке производи тај неки свет у стиховима, Ехо Сање даје необичну амбијеталну музику маште где ходаш по ивици ноћи на корак до јутра. Веома необичан свет виђен из угла младих. Ако је данас руља мерило вредности онда су Сања и Ана оличење пламена којег морамо чувати у мрачним временима како би мрак постао подношљив.

1

Сања Ивков и Ана Јоспиовић

 

Слушајући Ану и Сању нисам могао да не приметим и ону опшшту тугу младих људи. Не нису оне лично тужне, али констатација да је данас свет потпуно посвећен аморалним вредностима замисли сваког нормалног човека да се пита куда смо то кренули? Креативност Ане и Сање да је среће била би пропраћена медијима. Али медији данас своје стил писања своде на велике наслове а приче мале. Трагично је то да се култура потпуно игнорише од система. Оно што је данас доминантно у држави некада је било опорезовано и сматрано шундом. Јучерашњи догађај је по мени као тајни састанак организације за чување културе. Окупили смо се да причамо речима које данас мењамо за скраћенице преко дисплеја телефона, да гледамо уметничке слике уз присуство живих људи. Ана и Сања успеле су да одвоје људе од телевизије и друштвених мрежа! Браво девојке! 🙂

7

Честитам људима из организације, хвала и спонзорима али највише хвала Ани и Сањи што су нам омогућиле да се осећамо као људи окружени културним вредностима. Хвала вам на стиховима, причама које излазе из ваших слика и фотографија. Хвала вам и што сам видео старе асове и борце културних вредности као што су Бане и Џудо а и нашу песникињу Милунику. Урадиле сте једну дивну ствар, спојиле сте ваш уметнички свет као би настао један чаробан. Заиста јуче је све било чаробно па и оне симпатичне треме којих ћете се радо сећати када израстете у велике уметнике 🙂 .

2

5

Сјајни звуци Јане и Марка…

4

 

 

 

Advertisements
%d bloggers like this: