Роде у Косјери ;)

27 маја 2016 од Иван Стефановић

Слетеле роде у Косјерић, свиле гнездо на оџаку топлане. Те прелепе птице пуне достојанства и величанства решиле су да баш овде у овом малом месту подигну младунче. Јуче посматрам роду како засењује ружни и зарђали оџак својом лепотом. Мало људи се и обазире на ову појаву али има и оних који су ми дојавили да дођем и фотографишем ову прелепу птицу. Да ли су нам роде весници неких промена на боље или су једноставно летеле и виделе добро место за гнездо? Нама су итекако неопходне промене како овај Косјерић не би постао пуко мртво место где коров осваја сваки педаљ територије. Роде су постале атракција и на висини су задатка.

13315379_10207851652704041_7955036494410790683_n

Док сам шетао како би сликао роде, варош је била необично тиха, ту и тамо по неки клинци протутњали би бициклама, пар људи седи на тераси кафића. Улице су нам одавно испуцале и прошаране бројним крпљењем. Некако делујемо као варош блата. Ма колико Елан прао улице оне све време остају сиве и уморне. Некад се запитам где је бре овај народ? Зашто смо избацили навику шетања?

Можда су роде својим доласком најавиле и политичке промене у нашој општини. Ко што би Лаки ( Бата Стојковић) рекао у Маратонцима: “ Слушај Ђенка, спашавај нам кућу како знаш и умеш, ево ја ћу ти саградити биоскоп“… Ако су роде најавиле смену власти ја ћу да им саградим кућу на врх оџака 😉 Мада не би ме изненадило да Милијан Стојанић објави епохијалну вест за медије да су роде дошле због њега. За разлику од рода које имају природни дар елеганције па због тога су увек на врху, председник је на врху ничега и понаша се као да је у нечему важном. Роде су на висини јер имају крила и то им је природа подарила да праве гнезда на висинама. Али председник нема крила али обожава да лети. Нема ни елеганцију као роде али је убеђен да је пуно лепши од њих 😉 У стрипу “ Комадант Марк “ Жалосна Сова каже: “ Кокошка може обући и орлово перје али и даље остаје кокошка“. Ова изрека је сјајна дефиниција политичара у Косјерићу а и шире. До јуче лик носио мајичице а сада као паун шета у елегантном оделу али кад дође у село верујем да једва чека да упадне у комотне дроње. Тешко је бити нешто што заправо ниси али ти је политика то обезбедила да будеш велики наслов а прича мала.

Знате оно кад смо као деца причали форе како свако од нас има нешто што нико нема. А све крене од обичних кликера. Мој кликер је из Француске, мој из Немачке, мој из Русије, ма шта причате, мој је бре из Јапана. Уууу то мора да је добро! Не знам ни данас дању што је тај кликер из Јапана био боља лаж од наших али била је креативна. Да би прича из које државе кликер неко има, бавили смо се у надметању лажи да је овај стаклени од вулканског порекла. Мада нам је машта досезала оптималну лагарију када је један другар тврдио да је његов од метеорита. На крају је победио дијамантски кликер. Када би се испуцали са причама, сви смо наставили да пичимо са стакленицима купљеним код Еме у трафици или код Зоке у аутоделовима…  Зашто сам вам ово испричао? Па цела прича показује и успехе Милијана Стојанића. Све је тако и почело. А заправо човек једноставно кува и барата са укусима зачина и намирница. Све те његове успехе ја посматам из приче о кликерима. Само нас нико није снимао, није објављивао чланке по новинама и приказивао на телевизијама. А штета, могао је неко од нас сада бити председник општине…

13237693_10207851616863145_4819276455189379139_n

А рода на врху оџака гледа право на зграду општине и својим кљуном нишани неизбежне промене јер ипак је она весник живота а са овима на власти живота нема…

 

Advertisements
%d bloggers like this: