Пролеће полеће…

Као млад човек упустио сам се у политику деведесетих. Слободоуман, креативан и пун енергије желео сам мењати свет који је у то време био мрачан и препун негативне енергије. Санкције, беспарица, редови за хлеб, инфлација, партијско запошљавање, кордони полиције на све стране, ратови, шверц цигарета, горива и сто још неких чуда која су зјапила на све стране. На жалост временом схватиш али са пуно пређених корака да си у странци птица у кавезу. Странка те ограничава и тражи пуно компромиса који те сведу на послушника. Схватиш да се бориш и ломиш за неколико њих који ће увек бити на положају са високим платама док ти и даље носиш исту јакну десет година само што је ето некад квалитет био доступан нама смртницима. Сводиш се на исто, вечите кампање, уке и буке само за њих неколико којима је по неком неписаном правилу суђено да живе ко људи. Вечита обећања посла, вечите наде у боље сутра да би после сваких избора као члан који је изгарао осетио у себи разочарање и срам.

Оно што сам одавно маштао је уједињење грађана жељних да промене једноумље. Можда сматрате да је једна странка на власти једнопартијски систем. Али ми у Србији смо оболели од странчарења. Као да су нам везали на једну ногу велику гвоздену куглу и на њој написали име странке. И заиста свако учлањење је да бираш ту куглу са различитим налепницама. Странке у Србији су постале бесмислене и служе за слугерисање.

Косјерско пролеће је синоћ победило слободоумним ставовима сваку страначку баријеру. Изабрали смо једног лидера и један циљ а зове се ЖИВОТ. Поносни смо што су људи из странки дошли да нас подрже али под условима да се изборимо против диктаторског и острашћеног режима у Косјерићу. Дошло је нових људи, а пуно њих још не зна да ли је то стварност или бајка. Верујте ми, није бајка али бајковито звучи само због тога што таква идеја није била до сада. Свако ко не жели да буде друг члан има прилику да дође у грађанску иницијативу Косјерско пролеће и да учествује у променама без обавеза попут оних који су чланови странки. Дођеш и видиш ако ти се свиди останеш ако ти се не свиди просто одеш као да ништа није ни било. Нема у горњем крају ни Вућића, ни Шутановца, ни Чеде, ни Бошка, ни Радуловића, ни Дачића, ни Вулина, ни Шешеља. Нема лидерашења! Овде се бавимо пречим пословима а они су борба за живот. Не губимо време на јефтине пароле и обећања ја теби ти мени. Не трошимо време на страначка тезгарења.

Ми имамо јасан циљ а он се зове бољи живот.

Желимо да у Косјерићу више нико никога не сврстава под нечију шапу. Желимо да се ослободимо страначког уцењивања. Желимо да разбијемо илузије које вам намеће власт а то су њихова лажна обећања за посао, за ово или оно а заправо права је истина да их гласате како би они и даље примали своје велике плате не радећи ништа. Желимо опште добро јер само је тако могућ препород. Власт води себичну политику затвореног круга где посао могу добити само њихови људи попут фамилије или неких који су заслужили у страници. Таква политика ником није донела добра а и видите сами на шта је спао Косјерић. Ми желимо опште добро и не гледамо кроз партијска убеђења. Једноставно речено желимо нормалан живот где ће се људи дружити, сарађивати и зарађивати. Политика режима нас је све разјединила. Запитајте се где смо, ко смо и како стварно живимо? Погледајте кафиће колико су празни, погледајте продавнице колико имају мало посла, погледајте улице како мало људи шета. Сви су се завукли отуђени због деценијског странчарења и међусобног завађања.

Мислим да је време да сви ми грађани окренемо леђа политичарима и узмемо ствар у своје руке.

Драги грађани, ми овде живимо и само ми можемо променити ситуацију у Косјерићу. Неће вам помоћи ни ова коалиција на власти која је ето себе показала каква је. Неће вам помоћи ни једна странка јер она је већ обећала својим члановима од насипања путева до радних места. Ми такав систем не желимо. Ми хоћемо да заједно са вама градимо бољи свет у овом предивном месту. Желимо да се чује невоља и оног Пера из забитог села а потрудићемо се да ни једно село не буде забит. Желимо да свако има права на законско право подједнако. Доста нам је политичара који преко ноћи промене своје ставове зарад власти.

Доста нам је оних активиста који дођу у аутобусима да нам дају лажна обећања. Доста нам је силеџија који дођу из ко зна којег места да бране нашој деци да изражавају своје протесте. Доста нам је ванредних ситуација где војска спава у мотелу Извор, где председник води медијско такмичење са далеко угроженијим местима. Доста нам је геачких фора да варош нападају змије и пацови где нам се смеје читава Србија. Доста нам је бахатости појединаца који би у здравом друштву били само битанге а не типови који су на функцијама. Доста нам је више овог мрака у Косјерићу и безнадежности. Доста је више и оних који због похлепе не презају и газе живе људе само да би остали на својим платама.

Позивам вас да нам се придружите да се изборимо за достојан свет којег Косјерић одавно нема јер смо сви ми заћутали немајући избора и сводећи се на странке. Од данас можемо бити учесници у променама без икаквих чланских карти. Добро нам дошли 🙂

Advertisements