Десант на Косјерић беше једном…

Прошли локални избори у Косјерићу неодољиво ме подсећају на партизански филм Десант на Дрвар. Е сад нису немци јурили Тита али јесу напредњаци гањали гласове по васцелој општини. Нису палили куће а ни сена ко немци али јесу ложили наивчине које су донеле победу СНС-у у Косјерићу. Десантна ЕсЕс јединица врховне команде СНС-а ( некад се звала отаџбинска управа ) искакали су из потока, шахти, тавана, пердика, трафика. Стану па ти туре лист на ком је Вучић. Е а наши колабораши ( домаћи издајници ) понашали су се ко у чувеним Отписаним где домаћа полиција кевће уз Кригера. Имали смо ту пар и домаћих табаџија који су се прсили уз стране десанташе. Ишли по Сечој Реци да плаше попа и његову породицу јербо су чули да ови подржавају родољубе.

Заиста све се то онда дешавало ко у филмском добу Вељка Булајића. Наједном упадоше деца цвећа са љиљаном ( цвет ) на реверу и почеше да купују гласове па се побише на цементарском путу са десанташима напредним. Тада је Расим командант прве саксијске дивизије победио у Сечој Реци а узео је и два одборника на крају избора. Тад сам мислио да ће се певати она стара Пољем се шири мирис љиљана ал десанташи довели трубаче па пичи колце до зоре ране.

А наши љотићевци седеше у командном штабу Извор које је требао да се зове тих дана Избор. Бранише онај зид преко пута од четника Вука и његових соколова. Не сме пасти ни један плакат ко прозор у филму. Тад се оте рука једнога десанташа од напредне бригаде па оплајвази младог четника од Вука СПОменара са Равне Горе. Повика народ устанак, устанак! Ватра се пали, снага се буди али неком другом приликом јер војвода КОС одложи рат са окупатором како би му жена у њега била у влади десанташа. Бем ти труње радња приче прелази у трилер.

Тако су се одвијали ономад они избори у Косјерићу. Било је то доба када су домаћини данас режимлије дозволили да им разне битанге вршљају по општини и да се они не питају ништа. Седели су и кроз прозоре навијали да нас ови десанташи бију. Ево сад долазе нови избори. Не знамо да ли ће нам доћи десанташи поново. Али ако дођу ето их у оклопним возилима, надлетаће ВАЗДУПЛОХОВИМА, увешће комунални час јер полицију је давно комунална превазишла. Верујем да ће нас поједини одвести негде на Варду ко комунисти бивше четнике кад у Косјерић дође неки политички гузоња. Можда паднемо са кревета и ударимо главама о касету или нас поједе демократски мрак десанташа.

Ал тако је то ономад било и никад се више не поновило…

Advertisements