Насиље, ножеви, туча у Косјерићу

19 мар 2017 од Иван Стефановић

Данас сам срео децу која су синоћ доживела трауму од насилничких испада малолетних лица из Ужица. Деца су правила журку сматрајући да ће се лепо провести собзиром да Косјерић заиста нема неку понуду забаве. Све би било лепо и забавно док није дошло седам малолетних лица са намером да ремете јавни ред и мир. Летеле су флаше, ударани су гости кафића, да би инцидент био још опаснији када су се ужичани латили хладних сечива. Причајући са нашом децом у чијим очима још увек тиња страх од синоћ остао сам запрепашћен насиљем тих малолетних лица. Шта натера младог човека да лупа и ломи по кафићу, да потеже флаше у главу других и на крају да боде ножем неког? Да ли су били под алкохолом или неким опијатима? Нормално биће сигурно не би то чинило. Неког убости ножем је по свим мерилима покушај убиства. Не постоји друго оправдање.

Vršnjačko_nasilje_02_2016

Малолетни изгредници су приведени синоћ у станицу полиције Косјерић. Сада предстоји суђење. Али се питам да ли ће ти момци схватити шта су урадили или ће се хвалисати како су испали фрајери тако што су тукли клинце по Косјерићу. Ово је алармантно упозорење да нам је друштво посрнуло и да нам деца посежу ка криминалу и насиљу. Држава им сервира безвредне садржаје и омогућава “ слободу “ коју очито злоупотребљавају. Ја се добро сећам мог школовања где те учитељица исцима за уво па да видиш да ли ћеш на часу поново да правиш будалаштине. Нико од тога није страдао нити скренуо са здравог разума, напротив, научили смо дисциплину. Данас само што не бију ђаци учитеље, наставнике и професоре. Накарадни систем нижих вредности доводи нас да постајемо несигурни на улици, у кафићу у парку на клупи.

Чињенично стање је да жмуримо на једно око и окрећемо главу на све веће појаве оних који користе вутру као вид забаве и опуштања. Зависника је све више и заиста би неко морао нешто да предузме јер ако се неке лоше ствари не контролишу оне постану масовне. Ситуација није ни мало више наивна. Видим те младе људе успорене са стакленим погледима. Они су у том неком фазону бунта али тај бунт их окреће ка тамној страни која једино зарађује онима који им продају опијате.

Овај инцидент насиља у Косјерићу синоћ је јасан показатељ да губимо контролу јавног реда и мира. Јасно говори да се претварамо у нешто што је ван сваких норми морала. Морамо се сви запитати где су границе и ко их је померио? Да ли су те границе нормалног понашања померене да би неко остварио профит? Ничије дете није и не сме бити потрошна роба. Заиста од синоћ сви морамо да се дубоко замислимо и нешто предузмемо иначе биће нам касно…

Advertisements
%d bloggers like this: