На Велики петак

14 апр 2017 од Иван Стефановић

На данашњи дан Велики петак народ је викао: “ распни га, распни га “. А Он им је нудио вечни живот, покајање, праштање и чинио чудеса Божија. Народ је пре двадесет и једног века из своје затуцаности и пресије фарисеја и њихове политике подржао Христово распеће.

uskrs_620x0

“ А првосвештеници и старешине наговорише народ да иште Вараву, а Исуса да погубе. А намесник одговарајући рече: – Кога хоћете од ове двојице да вам пустим? А они рекоше: -Вараву . Рече им Пилат: – Шта да чиним са Исусом названим Хростом ? Рекоше му сви: – Да се разапне! Намесник пак рече: – А какво је зло учинио? А они из гласа повикаше говорећи: – Да се разапне! А кад виде Пилат да ништа не помаже, него још већа буна бива, узе воду те уми руке пред народом говорећи: – Ја сам невин у крви овога праведника; ви ћете видети. И одговарајући сав народ рече: – Крв његова на нас и на децу нашу! Тада им пусти Вараву а Исуса, шибавши, предаде да се разапне “ ( Јеванђеље по Матеју)…

Народ је изабрао Вараву уместо сина Божијег. Народ је био под утицајем фарисеја који су у данашње време слични политичарима. Народ није послушао своје срце јер му је разум био везан за фарисејске приче и њихову пропаганду. Фарисеји су знали да Христос збори истину али превише су имали личне користи у старом закону ( вери ) па су свим силама хтели да склоне оног који је народу отварао очи. И та руља је викала: – распни га! Та руља у свом слепилу одрекла се Сина Божијег јер нису видели од једног стабла шуму. Фарисејска пропаганда кроз проповеди и храмове држала је народ у незнању. И данас дању народу се замућује свест разним методологијама кроз медије и сличне начине. Народ данас свакодневно разапиње истину. Народ данас сваки час повиче: распни га! На стубу срама разапињу се људи који желе опште добро свом народу. Данас смо сви на великом испиту Христовог пута. Данас смо можда више удаљенији од своје вере него за време комунизма. Данас смо изложени посрнућу свештенства, државника и малих службеника. Свештеници учествују у ријалитијима, медији разапињу неистомишљенике режима, мали локални службеници уцењују сваког. У стању смо да вичемо: – распни га, распни!!!

На данашњи тужни дан хришћанства небески народ у Србији у 80% случајева биће у кафани а није ни први пут да се запева песма. Данас ће се овај тужни дан прославити као да су онда народ и фарисеји били у праву. Народ је изабрао Вараву и данас дању пре ће таквог него Божијег вођу.

Сваки дан у човеку се дешава рођење Христово, преображење и распеће. Сваки дан ми се сусрећемо са вером и невером, са одрицањем од Бога и са покајањем. Сваки дан нам прође Нови завет од корица до корица. Само је ствар колико смо тога свесни да видимо.

Фарисеји политички на Васкрс ће вам делити јаја. Они ће обележити празник без вере, без искрене радости што је Христос победио смрт. Они ће имати свој штанд и преко Васкрса ће агитовати да гласате за њихове кандидате. То је драги мој народе чисто лицемерје и фарисејство. Данас се мало замислите над својим животима, сутра се радујте јер Христос је победио смрт. Али ако ми у то не верујемо у то онда смо само пуки обичај туцања јаја и једења истих.

Ових дана сви смо изложени искушењима и гордостима. На све стране кидишу разни фарисеји. Њихова похлепа не види даље од носа, они су ти који бирају Вараву а не Христа. Они су ти који ће из петних жила викати: – РАСПНИ ГА! Чувај се народе од  лукавих који вам данас нуде све. Чувај се народе да свој образ не продајеш ни за какву количину користи јер та корист је штета по душу, по веру, по част и по спасење. Не узимајте шаку шљунка да би подржали Вараву…

 

Advertisements
%d bloggers like this: