Први мај дан пале радничке класе…

2 маја 2017 од Иван Стефановић

Први мај је као најме празник рада. Некада је овај празник имао смисла али данас више изгледа као пародија. Радник, радничка класа, радничка права некако звуче као да је некад то постојало и сви се тога сећамо кроз маглу. Првомајски празници славили су се домаћински са пуно више пара и насмејаних лица. Данас је то више обележавање палој радничкој класи којој уместо свеће запалимо по коју логорску ватру.  Клинци иду на уранак ето онако јер заправо немају појма шта су то првомајски празници. Матори иду ако успеју да саставе друштво и поделе трошкове за роштиљ и гајбу пива. Чак се и први мај једва намиче а симбол је рада.

7

Народне фабрике купљене су јефтино да би данас исти тај народ радио за јефтине паре. Народ је прихватио своју судбу као род рођени. Није се бунио, није се борио за своја права. Народ је прихватио да буде јефтина радна снага и то је то. Радничка класа одлази у Рај али само у песми групе Хаустор. Ми као народ једино што имамо своје је ГЛАС на изборима. Е тај глас ми исто продамо за 2000 динара или га трампимо за кесу хране. Чак смо постали и мали јефтини приватни предузетници чије предузеће ради само на дан гласања. У свему смо јефтини. Продали смо све што је вредело. Тамо некад на грамофонским плочама и касетама, оне певаљке и певачи који су имали жиг шунда и кича данас су најцењенија естрадна каста. Прво смо продали у бесцење све што је имало културну вредност. То смо заменили јефтином забавом коју виђаш на сваком кораку. Први корак нам је био пресудан када смо прихватили ниже вредности, е од тада смо кренули ка дну  стекавши навику да гледамо ка доле јер одавно смо заборавили првобитни правац кретања…

Први мај треба да буде симбол пале радничке класе. Народ се више не бори за своја права, народ је буквално прихватио ниже вредности као нормалну ствар. Они који се боре за своја права бивају исмејани и омаловажени.

На стубу срама су борци за права. На пиједесталу моћи су нерадници, ваћароши и кримоси. На пиједесталу културе су ђилкоши. О моралу нам држе предавања лажови и покварењаци. О Богу нас уче среброљупци.

Шта ми заправо славимо првог маја?

 

Advertisements
%d bloggers like this: