Савет за оне који вежбају самоодбрану…

3 маја 2017 од Иван Стефановић

Пуно деце ме пита које вежбе да раде за разгибавање, како ово, како оно. Прегршт питања ти поставе уз једно кључно. Данашњи клинци за разлику од пре деценију старијих превише гледају како изгледају. Превише загледају своју стражњицу на огледалу у теретани. Ја када сам почињао тренинге хтео сам да будем што бољи фајтер ( борац ) и нисам штедео себе усавршавајући сваки детаљ у техници. Данас ми клинци некако исувише изгледају фенси – лепси него бритка техника и велико срце. Тренер је веома кључан за клинце који дођу на тренинг. Он поседује матерјал којег може обликовати у људину или барабу. Веома је опасно ако тренер не поседује знање у дисању. Ко не зна да дише док удара у џак тај прво мучи себе, брзо се замара али и оптерећује срце.  Исто тако је у свим вежбама. Оно што сам стекао у својој пракси је да никад нисам примењивао за све ученике исти метод тренига. Ни једно дете није исто, сви су они прича за себе. И сваком ученику мораш да пронађеш кључ да би допрео до њега. Нека деца имају лошију моторику и њима наравно иде другачији приступ. Нека су размажена, нека су препотентна, а нека су стидљива. Свако дете понесе своје васпитање и окружење у дођо ( школу ). Због тога сваки искусан учитељ просто осети ученика и према њему примени одређену методу рада за напредак.

Posekotina

Нож је неумољив и опасан. Боље је побећи него бити жртва незнања и егоизма…

Вештине борења нису само пуко млатарање рукама и ногама. Ако подучаваш самоодбрани онда мораш бити свестан као учитељ да никог не смеш да завлачиш и дајеш му лажни осећај сигурности. Због тога сам присталица тврђег и захтевног тренинга. Кључ је упоран рад, суочавање са стварношћу и дисциплина.  Не постоје ушушкане методе које ће победити сурову улицу.

Из године у годину заиста долазе много другачије генерације ученика. Пуно је теже са њима радити јер су им схватања сасвим другачија. Они су деца Јутјуба где одгледају стотине видео клипова о борењу и онда дођу да просипају памет. А у пракси моторика катастрофална, кондиција лоша а дисциплина на ниском нивоу. Због тога је труд потребан како тренера тако и ученика.

Бодибилдинг је добар ако се вежба на прави начин уз стручног тренера, али морате да разумете да то што су вам сисе набрекле не чини вас борцем. Погрешан је начин да ако неко нешто вежба треба људи да га се плаше. Боље је вежбати принцип, став и начела живота где ћеш бити непоколебљив на сваком животном исушењу, него пумпати мишиће а интелект занемарити. Мудрост је најјаче оружије сваког човека. Драже су ми све победе које су завршене речима него и једна величанствена песницама. Најгоре је то што клинци нису свесни потенцијалних опасности које носи улица. Данас свако носи неки бодеж, нема ту више чојства, све је превише искварено и прљаво да би ишао грлом у јагоде. Тако и сви ви који тренирате клинце морате им дати до знања колико не знају и да санкционишете сваког који прави проблеме у школи или улици. Тренер просто мора да зна како му се ученици понашају. Ја сам просто давао три опомене за сваког који изазове тучу. Неколико њих избациш из школе и после си миран.

Сви ви који учите самоодбрану морате бити свесни да вештина не може доћи преко ноћи већ после много бола, проливеног зноја, модрица и упорности. И не учите само физикалије, учите и теорију јер она пуно значи. Проучите терминологије, анатомију, методологију. Све је то на дохват руке у данашње време. Комплетирајте себе како би једног дана могли да објасните речима технику коју показујете.

Не знам зашто сам ово јутрос написао али може да буде од користи неком 😉

Са поштовањем, Иван Стефановић мајстор Винг Чун Кунг Фу-а.  😉

Advertisements
%d bloggers like this: