Чекајући ватру…

7 маја 2017 од Иван Стефановић

На славама увек имаш могућност да ослушнеш народ јер ту долазе различитости у политичким опредељењима. Прво што видиш је острашћеност у политици. Надмен став оних који су уз власт и благонаклон од оних који су опозиција. Е ја сам урадио један вешт експеримент тако што сам започео трик причу да власт у Косјерићу од било које опције неће успети на дуже стазе. Почели су једни да причају да не ваља да опозиција узме власт, а други наравно да ваља. Е онда сам променио причу тако што сам поменуо како се ко осећа као радник тамо где ради. Прво сам похвалио све њих да су добри људи и стручни али да је жалосно што немају никакве услове где раде.

Онда се десило нешто чудесно…

Људи су се потпуно отворили и почели да причају своје муке и јаде где раде. Заправо нико није срећан и нико није опуштен на свом радном месту. Наједном чујеш колико има неправде, колико незадовољства и горчине. Наједном нико не прича о странкама  јер је живот испливао на површину. Прича би била потпунија када бих вам навео људе који су били али не желим да их изложим проблемима и да порушим поверење. Али заиста нико није срећан, нико није рекао да је задовољан платом, условима где ради. Потпуно су били уједињени у својим исповестима.  Фасцинантно је било посматрати ту енергију која је од подељене претворила се у једно. И то је најбољи показатељ да се у Србији мора створити потпуно нова опција која ће ујединити људе са конкретним предлозима и решењима.

У Србији се и дешава одумирање припадности странкама. Чињенице показују неизлазност на изборе. Просто људи више не виде себе у тенутним странкама које су на политичкој сцени. А и они који су јурили капиларне гласове за СНС данас се осећају посрамљено и изиграно. Дешава нам се отрежњење од свих будалаштина које су наметнуте медијима. Можда вам то сад звучи невероватно, али СНС и Вучића најпре ће уништити они који су највише агитивали за њега. Устаће против Вучића она деца која су себе мајмунисала у мајицама  СНС обилазећи народу дворишта као агитатори. Пљунуће СНС уцењени радници који су морали да сакупљају капиларне гласове кријући у себи неподношљиву срамоту. Устаће против Вучућа сви они који су схватили да од свега обећаног имају и даље исти огољен живот који је потпуно преживљавање. Радницима ће прекипети па ће налупати сваког директора који их је терао да агитују за СНС како би он сачувао своју функцију. Ђаци ће одјебати сваког профана који је дошао ту због власти. Полицајци ће окренути леђа власти која их непрестано деградира. Докторима ће прекипети болесна ситуација система у ком раде као да су чистачи ципела на улици а не доктори. Просветарима ће пући филм јер имају накарадан систем вредности где клинци имају већа права од учитеља, наставника и професора. Пући ће филм и сељаку који из дана у дан све више губи. Једноставно ће се десити преврат или просто речено КОЛЕКТИВНИ ПОПИЗДИС .

Када ће се то десити не знам, али оно што знам да незадовољство тиња и питање је тренутка када ће планути пожар бунта. До тада гледаћемо и даље корумпиран систем где битанге коло воде, где функције преузимају они који купују дипломе, где газде пуни пара купују део по део народне имовине, где наставник не сме да подвикне на немирне ђаке, где полицајац не може да ухапси дилера дроге, где неписмени ђилкоши заузимају одговорне функције на власти и где народ гута говно од живота зарад неког лажног мира и сигурности који му изазива висок притисак и нервни слом па нестајемо из дана у дан прекривеним зеленом травом.

То је тај мир који имамо тренутно и који нас слама из дана у дан јер то није мир, то је јебена неизвесност…

Advertisements
%d bloggers like this: