Мајски рокосврти…

15 маја 2017 од Иван Стефановић

Биће боље неко виче, на папиру мртво слово. Од сабајле ми Бора Чорба пева ову песму. Наше генерације обележила је Борина чувена “ Погледај дом свој анђеле “. Анђео је видео све и он не треба да скине паучину са очију него ми. Ми смо ти који упорно дозивамо анђела већ деценијама. “Погледај стадо анђеле све сами богаљи и просјаци, слепи тумарају у гомили, свима су кичму поломили“. Пророчке стихове дао нам је Бора на којима смо одрастали. Кичма је поломљена али не физички, она се ломи годинама као јефтина радна снага. Кичма је овде више понос и достојанство. Слепи тумарају у гомили за сендвич и туру у аутобусу.

Једни жале за Титовом Југославијом, други за краљевином, трећи би да буду европејци а четврти русофили. Подељени на многе правце изгубили смо главни правац а то је да уредимо државу како би живели нормално. Рециклирају нам разне прошлости и вука облаче у пастирске одоре како би ишли за њим што даље од тора а што ближе чопору на вечеру.

Хоћу да знам куда води овај пут, мене и живот мој“ поручује Цане из Брејкерса. Вазда смо имали рок музику са јасним питањима. Али временом рок сцену су методски надгласали у медијима зурлаши, сваштарице, нарикаче и помињаре. Ко више слуша поруке разума? Много је гласнија порука народњака: “ Мало Слађа, мало Зорка, мало трупци и моторка. Попије се више која, ето ђе је снага моја“.

На позорници глумац стихове збори док испред њега више празних столица него публике. Одјекује његов громики глас док се кожа јежи: “ Развило се црно време опадања. Набујао шљам и разврат и пороци, подиг’о се трули задах пропадања. Умрли су сви хероји и пророци. Развило се црно време опадања. Прогледале све јазбине и канали, на високо подигли се сутерени, сви подмукли, сви проклети и сви мали постали су данас наши суверени. Прогледале све јазбине и канали.“ Владислав Петковић Дис оставио нам је ове стихове “ Наши дани “ као аманет. Али тамо негде у исто време маса људи блене без даха у неке људе што ријалити чине. Разврата на кило нуде уз севање сиса и гузица. Речник им је бљутав и прост али имају гледаност…

Још у сали стихови од Диса не чују се од силних сиса што на малим екранима тресу пунећи маркетиншку кесу. Ево и ја мало у стиху казах коју реч. Али нека задња ипак буде посвећена Дису…

Од пандура створили смо великаше,
Достојанства поделише идиоти,
Лопови нам израђују богаташе.
Мрачне душе назваше се патриоти.
Од пандура створили смо великаше.

Своју мудрост расточисмо на изборе,
Своју храброст на подвале и обеде,
Будућности затровасмо све изворе,
А поразе прогласисмо за победе.
Своју мудрост расточисмо на изборе.

Место светле историје и гробова
Васкрсли смо све пигмеје и репове;
Од несрећне браће наше, од робова,
Затворисмо своје очи и џепове.
Место светле историје и гробова

Остала нам још прашина на хартији
К’о једина успомена на џинове;
Сад сву славу пронађосмо у партији,
Пир поруге дохватио све синове.
Остала нам још прашина на хартији.

Под срамотом живи наше поколење,
Не чују се ни протести ни јауци;
Под срамотом живи наше јавно мнење,
Нараштаји, који сишу ко пауци.
Под срамотом живи наше поколење.

Помрчина притиснула наше дане,
Не види се јадна наша земља худа;
Ал’ кад пожар подухвати на све стране,
Куда ћемо од светлости и од суда!
Помрчина притиснула наше дане.

 

 

Advertisements
%d bloggers like this: