Самоћа као лек…

25 јула 2017 од Иван Стефановић

Жал за прошлим временима је знак да смо престали живети онако како смо почели у младости. Никад није касно да подмладимо дух у себи. Ум је чудесан и у стању је да покрене сваки делић тела. Ако ум преокупирамо уступцима туђих умова онда смо ми само марионете средине.

На жалост често људи који се баве нечим су на мети осуђивања и подцењивања средине. Средина је данас препуна неактивних људи који више и не познају осећај креативности, стварања и напретка. Они су заковали себе негде у тридесет и некој и умно стоје у месту једино што им напредују су боре и седе косе.

8

Фото: Иван Стефановић

Сви ми имамо период када станемо али човек ако стане постаје бара која се брзо усмрди. Човек је биће које мора да тече јер само тако има бистрину ума. И ако нас заустави нешто морамо непрестано тражити излаз. Само тако можемо сачувати себе да не испаримо попут баре на врелини сунца.

Самоћа није непријатељ, често смо у гужвама и буци и ту губимо сопственост. Човек је у већини случајева у највећим гужвама најусамљенији. Самоћа успешно зна да сабере расуте мисли, да суочи човека са свим манама и врлинама. Самоспознаја не долази од руље него до самоће. Мир не долази од буке него од тишине.

Сећам се када смо једном отишли у природу али смо се склонили од других који долазе ето да пробаве дан уз музику из аутомобила и сл. И дође другар и каже: “ Шта сте се забили ту, ја нисам дошао да се кријем него да ме виде људи “. То је оно што нас често превари. Вечита борба за пажњу и мишљење других. А шта су други но скуп људи који  имају исте могућности и одлуке. Ако су се рибе уплеле у мрежу то не значи да оне две што нису морају да ускоче у њу због руље.

Често док шетам по природи фоткајући или чисто да саберем мисли, осетим мир коју ти самоћа пружа. Тада тек креће акција и унутрашња борба лошег и доброг. Е ту је самоћа савезник јер у буци и гужви мир не постоји…

Људи који саберу мисли и стекну духовни мир су у неку руку и лекари онима који су узнемирени, забринути. Мир се осети у човеку и увек је са њима пријатно причати и седети. Онај осећај када си са неким био и позитива те држи и сутрадан.

Изборите се да имате дневну самоћу макар и пола сата. То је лек за душу и одушак у овим стресним временима…

Advertisements
%d bloggers like this: