Подсећање…

16 јан 2018 од Иван Стефановић

Случајно сам пронашао на интернету један стари текст који описује време када је све кренуло наопако у нашој држави. Стицајем околности и ја сам био један од првих на удару.

Да невоља не долази сама, сведоци смо ево већ неколико година, откако су неке владике Православне србске цркве потписале Равенски документ и биле на поклоњењу римском папи, откако нам се отима Косово, откако су неки узели себи у задатак да нас жедне преведу преко воде и “нашом вољом учлане” у римокатоличку веру, која од древне цркве одступила још пре десет векова.

Љиљана Џудовић, Косјерић, 03.03.2008

У свим медијима којима је стало до истине, али који нису искључиви власници истине, како се понаша црква данас, осванули су чланци о увођењу новотарија у богослужењу и сукобу међу верницима. Тужно. Али се о томе не сме ћутати.

Ми немамо право да издамо -прво своју веру Православну, своје претке који су нам све на тацни у наслеђе оставили, само да наставимо да радимо, да се боримо и сачувамо за своју децу. Нисмо ми важни. Сигурно. Ни наши свештеници. Свака част свима.

Они по упутствима свог надлежног архијереја обаваљају своју дужност и то одлично раде. Како је само благословено било опело мом оцу, пре две године, четири свештеника и Хор Братства…

Имају породице, не желе да се замерају. Склањају се од таласа да им се скути не уквасе да их неко не етикетира, јер…
Много лепих ствари смо од њих чули, и без резерве веровали. Бас због тог поверења које се подразумева, многи нису реаговали када су се двери отвориле, па скратила Литургија, па избациле молитве и неке песме…

А онда су кренули чланци од руке до руке, умножавање молитава, видео снимака на којима су владика Јован виче на вернике у току Литургије, читање Псалтира само са једном мишљу да нам се владике уједине око богослужења … да и нама и нашим свештеницима буде лакше… Где сам оно стала? Да.

Па имамо и ми децу ипородицу, не можемо ми због тога што је свештеницима тешко да кажу владикама НЕ –Не желимо да мењамо устаљени поредак служења Литургије -аминовати и ићи кривим путем. И ми смо пред Богом одговорни за своју децу.

Ова ситуација је прилично мучна онима који су полако и скоро ушли у веру као у хладну воду, с мало поверења, утврђујући корак по корак, доказујући и вагајући сваки свој поступак и радујући се као мала деца благодати која им је испуњавала живот.
Такође је тешко свима који су у вери више од петнаест година од када је у успону био покрет увођења верске наставе у нашем крају, када је општина Косјерић била иако мала по броју становника, моћан мисионарски центар. Са ондашњом веронауком за одрасле, за сву децу од предшколског до средњошколског узраста (када ни у петогодишњем плану није било увођење верске наставе у школе), иконописом, хором, братством, мислосрдниом секцијом, колом српских сестара, часописом, предавањима и духовним вечерима до радио емисија.

Е, ту смо. Имамо на локалном Радију емисију о Православној вери. Сваке недеље тачно у једанаест сати пре подне “Вера Светих је место у етру на 88,9 МХз, ФМ Стерео за све који желе нешто да сазнају или се утврде у својој вери.

У њој у тридесетак минута програма емитујемо беседу свештеника на недељно Јеванђеље, неку репортажу са ходочашћа, одговор на питања из богослужбене праксе која постављају слушаоци, песме православних хорова цркава и монаха и монахиња. Пратимо акције и актуелности из цркве, обавештења и реакције на њих. У емисијама су често гостовали свештеници, пар година и по црквеном распореду као вид веронауке за одрасле, а затим неколико година и ђакон цркве Ненад Милић до свог одласка у Вршац где је сада свештеник.

Рекох, пратили смо актуелности из живота цркве и објављивали. Од када је почео тихи бунт па све до отворене побуне против новотарија у нашој цркви. Сматрамо да сви наши слушаоци имају право да знају шта се полако под етикетом

САВРЕМЕНО, КРАЋЕ, ПРИСТУПАЧНИЈЕ, РАЗУМЉИВИЈЕ, ЛЕПШЕ И ЛАКШЕ уводи у наш верски живот.

Подржали смо са наших таласа чачанске свештенике. Не да бисмо се сврстали -није намера редакције локалног медија да учествује у расправама и помаже поделу међу верницима. Поделу су увели свештеници радећи једни на један други на други начин. У нашем раду морали смо се позвати на неке ауторитете цркве -Усвојене Одлуке Сабора, Одговоре Патријарха Павла на неке недоумице у Богослужењу и животу верника, сајтове и часописе верског садржаја.

Управо нам је сајт новинар.де послужио као илустрација за једну од акција “Истином до слободе” где је петиција упућена владики Жичком да нам врати наше Богослужење. Наиме, објавили смо Писмо Свештенику објављено на вашем сајту које је у ствари права слика онога сто се догађа скоро у сваком Православном храму међу верницима.

Али, свака акција има -реакцију. Прва је стигла на адресу наше редакције.

Старешина цркве је дошао на Радио да угаси емисију о вери јер “свештеници немају времена да је припремају више а неко треба да буде одговоран да се не емитује ништа против канонски, али ако се настави са емитовањем биће то без његовог благослова”.

Помислићете крај вишегодишњег труда, брисања пљувачке Христа ради, борбе за опстанак емисије… Ја сам веровала да нас Бог неће оставити…И догодило се, хвала Драгом Гоподу.

Тако је “са обе ноге на земљи свестан да је радио уствари општинско гласило а не власништво цркве” остављајући цркви простор да када буде имала потребе несто објави, главни и одговорни уредник Иван Стефановић одговорио је да ће иза свега онога сто се буде објавило он стати као директор Информативног Центра Радио Косјерића. (Слава Богу да таквих уредника још има)
Да, нешто сам заборавила. Пре дванаест година емисију о вери је управо као новинар и водитељ на Радио Косјерићу покренуо баш г-дин Стефановић и био “луд Христа ради” када о томе није могло ни да се разговара гласно, осим у порти цркве.

Још нешто, од када је он директор нашег Информативног Центра почели смо да славимо Славу “Благовесника Архангела Гаврила” . Уведено је свакодневно подсећањје на догађаје који су се догодили на данашљи дан у форми подсетника и у два јутарња термина, Пролог Владике Николаја са расуђивањем за тај дан.

Недавно смо добили дозволу од РРА за емитовање локалног радио програма. Јер у програму радија су и веома квалитетне ауторске емисије са темама из спорта, музике, туризма, културе, црвеног крста, пољјопривреде, политике, школства, дечјег програма, контакт емисије за слушаоце а радио је за свој рад пре две године добио општинско признање. На свим програмима од идеје до реализације ради само девет запослених. Па, где смо стали. На почетку.

Већ пар недеља емитујемо емисију “Веру Светих” са садржајима које смо сами одабрали из Житија Светих и верских ауторитета . Започели смо са Расколима кроз време, наставили са беседама ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА … Реакције слушалаца су позитивне, а време је пред нама и Христос такође. Нека нам свима дометне вере!

Аутор верске емисије – Љиљана Џудовић, ср.

03.03.2008, Косјерић

ЛИНК

 

После непуних годину дана угашена је емисија Вера светих. Ја сам смењен од стране ДС-а који је дошао на власт у Косјерићу. Данас ни Радио Косјерић више не постоји…

Advertisements
%d bloggers like this: